Rondane nasjonalpark

I 1962 ble Rondane nasjonalpark opprettet som Norges første nasjonalpark. Parken dekker rundt 1000 kvadratkilometer i Oppland og Hedmark. Her får man øye på vidder dekket av røsslyng og fjelltopper som strekker seg mot himmelen. Flere forfattere og kunstnere har tatt inspirasjon av nasjonalparkens landskap og blå lys, og i tillegg er det er sted hvor villreinen lever. Dersom man ønsker å utforske Rondane kan man ta seg til fots, på hest eller på terrengsykkel. Man kan dra på dagsturer eller gå på markerte stier og overnatte på hytter. Midtpunktet i Rondane er den svært populære turisthytta med navn Rondvassbu, som har fjelltopper rundt hele seg.

Midt i Rondane nasjonalpark ligger det ei turisthytte med fantastisk utgangspunkt for toppturer eller hytte til hytte-turer. I området finnes det flere aktivitetsmuligheter, blant annet fiskemuligheter, sykkelutleie, båtutleie, skiutleie, kanoutleie, toppturer og skiløyper. Det finnes overnattingsmuligheter og muligheter for noe å spise og drikke. Turisthytta tilbyr en restaurant og en kiosk. Rondane nasjonalpark er populær både om sommeren og vinteren. Det er viktig å følge de markerte stiene i fjellområde ettersom det er flere dyrearter som lever i området. På grunn av et sårbart dyreliv må man ta hensyn og trå forsiktig. I nasjonalparken vil man bli en unik naturopplevelse rikere.

Overnatting

Rondane nasjonalpark har flere overnattingstilbud. Det første overnattingstilbudet er Øigardseter fjellstue som er kjent for sine gode senger, lune peisestuer og velsmakende mat. Fjellstua tilbyr alt i fra leiligheter og dobbeltrom til enkeltrom.

Det andre overnattingsstedet i Rondane er Smuksjøseter fjellstue som ligger inne i fjellheimen. Denne fjellstua har utrolig mye å tilby, blant annet bordtennisrom, badstuer, trimrom, oppvarmet ski-rom og en kafé for de som er innom på en dagstur. For bare noen få år siden ble det bygget utleieleiligheter som inkluderer massasjebad, peis og sauna, og i tillegg finnes det et fellesrom med en sofagruppe, tv og spisebord til opptil 10 personer.

Putten seter er det tredje overnattingsstedet ved Rondane nasjonalpark. Stedet har utsikt over Jotunheimen og tilbyr både rom, hytter og leiligheter. I tillegg kan man arrangere alt i fra jubileer til bryllup på denne seteren.

Et annet alternativ til overnatting kan være Rondane Haukliseter Fjellhotell som ligger godt til rette med turterrenget rett utenfor. Fjellhotellet tilbyr en stor spisesal, hotellrom, møterom, festsal, badstuer, biljardbord og i tillegg flere hytter/leiligheter i ulike størrelser. Det finnes også mulighet for campingplass med muligheter for campingvogner, bobiler og teltplasser.

Utenom overnattingsstedene som er nevnt ovenfor, finnes det også andre alternativer som for eksempel Formoseter Seterhus, Dissen Seter Hytteutleie og Rondane Gjestegård.

Turmuligheter

Rondane Nasjonalpark tilbyr utrolig mange turmuligheter, både dagsturer og turer som går over flere dager. Ni av fjelltoppene i Rondane ligger over 2000 meter over havet og det høyeste fjellet i nasjonalparken er Rondeslottet som ligger 2178 meter over havet. I Rondane tilbys det guidede turer til flere toppturer på 2000 meter over havet.

Ved Gudbrandsdalen er det Høvringen, Mysuseter, Grimsdalen og Venabygdsfjellet som er de viktigste toppene. Atndalen ligger i øst, med markerte stier som går mellom Bjørnhollia, Rondvassbu og Dørålseter. Hyttene og stiene i nasjonalparken går nordover mot Dovre, sørover mot Venabygdsfjellet og østover mot Alvdal vestfjellet.