Sesonger på fjellet

Vinter

Vinter er den kaldeste årstiden og rammer månedene desember, januar og februar. Med vinter kommer kulde som kan føre til flere minusgrader i celsius. Vinteren defineres til den perioden av året da døgnmiddeltemperaturen er lavere enn 0 grader celsius. Ut i fra dette varer vinteren 119 døgn i Oslo og 160 døgn i Tromsø. Om vinteren står sola lavt på himmelen ettersom den har rotert jorden rundt en gang i løpet av et år. I tillegg byr denne årstiden på landskap dekket av snø og er den perioden de fleste går ut på ski. Gjennom vinteren har vi i Norge to skoleferier, juleferien i slutten av desember og til begynnelsen av januar og vinterferien i februar. De fleste tilbringer vinteren oppe på fjellet hvor det som regel er kaldere og mer snø. Vinteren blir brukt til vintersport, å gå på ski og skøyter, lage snøengler, ake ned bakker og gjøre koselige aktiviteter inne med en varm kakao i hånden.

Vår

Om våren begynner oppblomstringen med en gjennomsnittstemperatur på mellom 0 og 10 grader celsius, som vil si at Oslo har 57 døgn med vår og Tromsø har 70 døgn. Våren rammer månedene mars, april og mai. Skoleferiene for våren er påskeferien og langhelg i pinsen. Noen av de vanligste vårtegnene er å se blomster som hestehov, hvitveis og blåveis, og fugler som svarthvit fluesnapper, linerle og rødstrupe. I tillegg er mauren, bier og humler et vårtegn. Om våren begynner folk å ta frem syklene sine, og i tillegg er leker og spill knyttet til våren, blant annet fotball, basket, frisbee og andre ballspill. Det blir også liv på lekeplassene i ulike byer, og fjelltur-sesongen begynner.


Sommer

Sommeren er den varmeste årstiden vi har i Norge som byr på en vakker natur og blomstring. Sola er også på sitt høyeste om sommeren, og gjennomsnittstemperaturen er på over 10 grader celsius som vil si at Oslo har 129 døgn med sommer, mens Tromsø har 60 døgn. Sommeren gjelder månedene juni, juli og august. Sommer byr på mye ferie for de som går på skole, da sommerferien begynner i midten av juni og varer til midten av august. I tillegg er fellesferien de tre siste ukene i juli. Ettersom sommeren er den varmeste årstiden, liker folk å tilbringe tiden ute, enten på fjellturer, piknik, camping, være på stranda eller båtturer.

Høst

Høsten er en fargerik årstid som rammer månedene september, oktober og november. Årstiden inneholder fine farger ettersom gresset og trærne endrer farger, og etterhvert faller bladene fra trærne. Om høsten endrer været seg fort og døgnmiddeltemperaturen ligger på noe mellom 0 og 10 grader celsius. Det kan være tåke om høsten, som kommer av en relativt lav luftfuktighet. I tillegg tilbyr høsten gode jaktmuligheter for jegere. Skoleferiene som skjer om høsten er høstferien som normalt kommer i oktober. Høsten er en koselig årstid, som både tilbringes inne og ute. Noen liker å være aktive ved å hoppe i sølepytter, eller dra på fjellturer eller teltturer. Mens noen liker å være ute, liker noen å være inne med en god tv-serie, spill, baking, lese en god bok med fyr i peisen og et teppe, eller lage gode og varme drikker.