Vinteridrett i Norge

Vinteridrett er idretter som utøves utendørs i kuldegrader – temperaturer mot null og under null grader. Noen av idrettene har etterhvert blitt trukket innendørs. I Norge har vi flere vintersporter for vintersesongen og det sies at vi nordmenn er født med ski på beina. Skigåing handler om å komme seg frem på snø med ski på beina, og man kan både gå på flatt terreng, motbakker og renne i nedoverbakker. Det blir ofte preparert løyper for skigåing som kan brukes av alle rundt om i Norge. Langrenn og alpint er konkurranseformen for skigåing.

Langrenn og skiskyting

Langrenn utøves ved klassisk stil og fristil som er mer skøyting. I klassisk følger skiene et spor, mens i fristil bruker løperen en skøyteteknikk. Langrenn har blitt til en internasjonal konkurranseidrett, hvor 60 land deltar i de ulike mesterskapene. En av Norges mest kjente langrennsløper er Petter Northug. De ulike konkurransene varierer ut i fra distanser og startform, hvor det blant annet finnes fellesstart hvor alle starter samtidig eller intervallstart hvor det er 30 sekunder mellom hver løper. Det finnes flere arrangementer for langrenn, blant annet de olympiske vinterleker, verdensmesterskapet i nordiske grener, verdenscupen og Tour de Ski. I skiskyting blir langrenn og skyting kombinert. Løperne går først runder i en skiløype, før de etterhvert skyter mot fem blinker. Dersom løperen bommer på blinken blir han eller hun straffet med strafferunder og tidsstraff. I skiskyting er alle langrennsteknikker tillatt og avstanden fra blink til skytter er 50 meter. Det finnes ulike konkurranseformater innen denne type idrett, blant annet sprint, fellesstart, normalprogram og stafett.

Alpin skiidrett

Alpin skiidrett er fellesbetegnelsen for skiidrett med forskjellige former for kjøring i et bratt terreng. Forslag til alpine grener er blant annet slalåm, utfor, storslalåm og frikjøring. Konkurranser innen denne type idrett starter oppe på fjellet med mål lenger nede, slik at skiløpet går konstant nedover. Løypa inneholder porter og hindringer som løperne skal trenge seg gjennom på kortest tid.

Snowboard

Snowboard er et brett som man surfer med på snøen. Brettet har bindinger og egne, unike sko som hjelper å holde føttene fast til brettet. Selv om det er stor interesse for snowboarding og mange utøvere innenfor sporten, blir det likevel ikke kaldt en idrett ettersom det ikke er anerkjent nok. Det finnes ulike brettyper avhengig av kjørestilen, blant annet freestyle, freeride eller racing/alpine. I tillegg til ulike brettyper finnes det også ulike snowboardstiler som for eksempel free-riding som er en veldig vanlig stil som består av å kjøre i terreng og bruke triks fra freestyle. En annen populær kjørestil er freestyle som bruker flere elementer som hopp, bokser, rails og andre objekter for å utføre ulike triks.

Andre vintersporter

De vintersportene som er nevnt over er de som blir regnet som mest populære, og de flest nordmenn engasjerer seg for. Om vinteren går det ulike vintersporter på tv, og dette er blant annet blitt en liten tradisjon for folk å se på og slappe av med. Utenom de nevnte sportene finnes det noen andre også, blant annet skihopp, telemarkskjøring, kulekjøring, skøyter, ishockey, kunstløp og curling.