De fantastiske Sunnmørsalpene

Historie

Spesielt blant skientusiaster er Sunnmørsalpene veldig kjent, men blir omtalt som en unik og uoppdaget perle. Her kan du finne områder med puddersnø så langt du kan se, og utsikt mot et fantastisk fint fjordlandskap og alpelandskap. På sommerhalvåret er Sunnmørsalpene et supert sted for fjellturer og toppturer.

Sunnmørsalpane Skiarena Fjellseter ble grunnlagt i 1969 og i 1970 åpnet Poma-trekket. I 1976 ble det første tautrekket montert og i 1987 ble T-trekket åpnet og varmestua bygd. På bare noen år ble alpinanlegget oppgradert til det bedre, og allerede i år 2000 ble topptrekket åpnet og i 2003 ble familietrekket åpnet. I fra år 2005 til 2010 var det mye som skjedde, det ble kjøpt inn en ny løypemaskin og ny trakkemaskin. Fjellseterstua ble også bygd i løpet av denne tiden, som kunne tilby skiutleie, billettbetjening og en kafé/restaurant.

Toppturer

Det finnes flere toppturer i Sunnmørealpene, noen er svært krevende mens andre er middels krevende. Det er anbefalt å ha med en som er kjent i løypa, dersom man skal gå topptur. I tillegg er toppturene vær-avhengig uansett sesong, og en guide kan endre et program på grunn av været. Et annet populært område i Norge er Rondane nasjonalpark, som tilbyr flere toppturer og andre aktiviteter.

Det høyeste fjellet blant Sunnmørsalpene/Hjørundfjorden er Kvitegga på 1717 meter over havet. Fjellet har en fantastisk utsikt til blant annet Norangsdalen, Jakta, Lodalskåpa, Skårasalen og Hornindalsrokken. Dersom man skal bestige Kvitegga kan breutstyr være påkrevd ettersom man må opp en bratt bred på veien til toppen. Turen skal være på mellom fire og fem timer, og for noen er turen uproblematisk, men for andre er den svært krevende.

En annen fjelltopp man kan bestige rundt Sunnmørsalpene er Jakta på 1588 meter over havet. På toppen av Jakta får man oppleve en unik utsikt. Denne turen tar mellom tre og fire timer og den vanligste veien opp er fra Øye og opp gjennom Konedalen.

En tredje imponerende topp midt i Sunnmørsalpene er Slogen som ligger 1564 meter over havet. Fjellet har et spisst og bratt utseende, men skal være en enkel tur. Turen egner seg som dagstur, men det anbefales å overnatte på Patchellhytta som ligger øverst i Habostaddalen før man bestiger toppen. Fra Patchellhytta og til toppen tar det mellom to og tre timer og de fleste stiene opp til hytta er merket, men fra hytta og til toppen er det ikke markert noen stier. Derimot finnes det flere varder og stien skal være enkel å finne.

Langrenn, alpint og skiskole

I Sunnmørsalpene finner man alt man trenger for hele familien, både familietrekk, barnetrekk og topptrekk. I tillegg er barnetrekket gratis for alle, og alle barn under 8 år går gratis i alle heiser. I alpinanlegget finnes det fem heiser og det høyeste trekket er 867 meter over havet.

Blant langrennløyper finnes det flere ruter man kan ta, for eksempel blant vakre daler eller oppkjørte løyper. Sunnmørsalpene skiarena fikser alltid nypreparerte løyper med hjelp av dugnadsarbeid.

Sunnmørsalpene tilbyr også skiskole med dyktige instruktører på alt i fra alpint, snøbrett og telemark. Skiskolen er tilgjengelig både på kveldstid og dagtid gjennom hele vinteren og for alle aldre. For å være en del av skiskolen kan man enten være nybegynner eller være mer erfaren og ønske å finpusse teknikken. Med andre ord finnes det muligheter for alle sammen i Sunnmørsalpene.