Fjellturer i Norge

Nordmenn er glad i å gå turer, både i skogen, på fjellet og langs sjøen og fjorder. Turistforeningen gjør en bra jobb for vandreentusiaster ved å markere over 20 000 kilometer stier. Noen stier er mer utfordrende enn andre, men det finnes informasjon om dette ved turutgangspunktet. Turistforeningen har rundt 500 hytter som er enten betjente eller ubetjente, hvor turgåere kan overnatte.

Skogturer

I norske skoger kan du høre ditt eget hjerte slå og få en indre ro. 43 prosent av landarealet i Norge er dekket av trær og skog. Dersom du opptrer varsomt og hensynsfullt kan du ferdes ute i naturen hele året, og den norske naturen vil ta i mot deg med åpne armer. En fottur langs flyktningeruta går fra Namnå i Grue til Sverige, og det finnes overnattingsmuligheter underveis og i tillegg flotte restplasser for telting. Dette er en middels vanskelig tur som tar to-fire dager og er på 38,5 kilometer. En annen skogtur som er lett tilgjengelig er Romeriksåsen, hvor toget suser rett forbi. Her er det enkelt å finne ro ettersom stiene og hyttene blir sjeldent besøkt. Denne turen er middels vanskelig og er på omtrent 30 kilometer. Nesvatn triangelet er en populær tur gjennom fantastiske sørlandsskoger, med utsikt over Mjåvatnet. Ved vannet ligger det flere kanoer til fritt bruk for gjestene ved hytta. Dette er en middels vanskelig tur på tre dager og 59,3 kilometer.

 

Fjellvettreglene

I Norge har vi noe vi kaller fjellvettreglene, som er regler du skal følge når du er på tur i fjell eller skog. Godt fjellvett handler om å ha et forhold til alle valgene du tar før, under og etter turen. Det anbefales å alltid ha fjellvettreglene med deg, enten du er nybegynner eller erfaren fjellvandrer. Fjellvettreglene ble nylig oppdatert med mål om at folk skal ta mer ansvar for sikkerheten på tur. Det er også viktig at fjellvettreglene betyr noe for de som skal ut på tur, og ikke bare forblir en gammel historie som henger på veggen.

Fjellvettreglene inneholder ni regler. Den første er at du alltid må planlegge turen godt og si ifra til noen hvor du har tenkt deg. Utenom det handler det om å tilpasse turen og ta hensyn til forhold som været og skredvarsel. Det er viktig å være forberedt på værforhold, og kle deg godt. I tillegg må du ha med annet nødvendig utstyr. Ta trygge veivalg og vit hvor du er via bruk av kart og kompass. Du må også kjenne på din egen kropp og snu i tide hvis du vil dra tilbake, og søke ly og spare på kreftene hvis det er nødvendig.

Miniutflykter

Miniutflykter er turforslag for dem som vil hjem før solen går ned. Vega-øyene er perfekte for dagsturer. I Brønnøysund kan du leie sykler og ta dem på ferjen til hovedøya og sykle hvor du vil. Man kan også leie kajakker på øya dersom man ønsker et avbrekk fra syklingen. I tillegg til sykling og kajakktur, tilbyr Vega flere fjelltopper for hele familien og alt kan gjøres på en dag. Vandring i Finse er også en dagstur som går ut på Hardangerviddas fjellplatå. Ellers finnes det dagsturer som Preikestolen, Jotunheimen eller Lofotfjellene.